Управлението на Людмил Веселинов съсипа поповската болница

Дойде време бомбата със закъснител, наречена „МБАЛ – Попово”, да експлодира. Взривът е контролиран, с него се манипулира преди началото на местните избори наесен. Проблемът с тежкото състояние на здравното заведение в Попово е заложен […]

Дойде време бомбата със закъснител, наречена „МБАЛ – Попово”, да експлодира. Взривът е контролиран, с него се манипулира преди началото на местните избори наесен. Проблемът с тежкото състояние на здравното заведение в Попово е заложен преди години, дали заради безхаберие или умишлено, предстои да разберем. В момента нашата болница е „горещ картоф” в ръцете на основните причинители на кризата с нея. Това най-добре би трябвало да се разбира от здравните работници, трудещи се там.

Изумителни са данните от официалната статистиката за годишните разходи на поповската община за здравеопазване. През последните няколко години парите са намалени драстично, като за 2010 г. те са в размер само на… 158 236 лв. или 1 %, като по-голямата част от тази скромна сума е за заплати на здравните работници. Само за сравнение – общината ни през миналата година е похарчила за култура и спорт… 1 012 986 лв!!!
От данните може да се направи единственият извод, че собственикът на болницата – Общината – целенасочено я води към фалит. За всеки е ясно е, че без средства и с натрупани дългове тя няма как да съществува.

Има много съществена взаимовръзка между сегашното социално икономическо състояние на Община Попово и тежкото положение на болницата. Районът ни, въпреки милионите усвоени от фондовете на ЕС, е един от най-неразвитите и икономически най-изостанали в страната. Общината е в тежко финансово състояние, факт, който местната власт крие от обществеността. Точно сега трябва да се плащат огромни лихви и кредити заради собственото участие в реализираните европроекти, както и 1,2 млн. лв. глоба, заради нарушения по същите. Част от общинската администрация е с намалени заплати и на 4-дневна работна седмица. Тези антикризисни мерки някак си не се връзват с поддържането на 5 заместник-кмета, с огромните сметки за разговори по мобилни телефони и интернет, с разточителните разходи за културни мероприятия, целящи единствено излъскване на изцапания кметски имидж, с безсмислените кинофестивали, с транспортните разходи, с разхищенията на обществени средства и злоупотребите със служебно положение. За болницата обаче пари в общината не се намериха, нито за заплати на медиците, нито за привличане на млади кадри, нито за модерно оборудване.

Ние, потърпевшите граждани, жители на общините Попово и Опака, сме свидетели на един театър, на сцената на който е 100 %-вия собственик на болницата, а именно Община – Попово. Естествено, режисьор на постановката е кметът Людмил Веселинов, който се опитва да ни внуши, че е изгубил контрол над общинското здравно дружество, а виновен за съсипването му е поставеният от него управител д-р Иван Димитров, както и някои ръководни фактори от Търговище и София. Има ли кой да му повярва? Защо мислите градоначалникът преди 2 години взе шефския стол от ръцете на своя приближен д-р Иван Гущанов и го предаде на д-р Димитров, който тогава беше общински съветник, представител на „вражеската” ГЕРБ и спряган за претендент в настоящата кандидат-кметска надпревара? С един куршум – няколко заека.

Ако д-р Димитров е направил грешки като управител на лечебното заведение, нека си носи отговорността, но не той е основният виновник за съсипването на болницата, няма как да стори това за такъв кратък период, дори и да го беше целял. Веселинов вкара главния лекар в този капан, за да го направи изкупителна жертва и да измести общественото внимание от проваленото му местно управление. Кметът на общината контролира почти всичко възлово в района ни, негови протежета стоят начело на всяка местна институция в обществения сектор, от читалища до общински училища. Той не би поставил „чужд” в своя двор, освен ако няма някакъв дълбок замисъл и схема свързана с личните му интереси. Събитията от последните дни и седмици правят все по-прозрачни задкулисните планове на местните управляващи в Попово.

Наскоро болницата беше ремонтирана и обновена, външно. Чудесно, но защо точно сега, къде беше досега Веселинов през 20-годишното си управление? И това ли е най-важната, неотложна необходимост на болницата? Какво са направили той и екипът му за подобряване състоянието на МБАЛ – Попово и за утвърждаването й като водещо лечебно заведение в района, за привличането на качествени кадри и задържане на старите, за закупуване на качествена и ефективна медицинска апаратура. Почти нищо! Общината в Омуртаг е вложила през последните години в своята болница 2 млн. лв, закупено е ново техническо оборудване, привлечени са добри лекари-специалисти, включително и от Попово.

За нашата болница местната власт закупи скенер за неврологичното отделение, но няма квалифициран местен лекар-специалист, който да работи с него, един път седмично идва такъв от Омуртаг. Закупен е и нов кардиограф, но оказва се поповският кардиолог д-р Янков предпочита да работи със своя личен, защото е по-добър и по-модерен. В малката ловешка община Луковит местната администрация е осигурила на жителите си ежеседмично прегледи от водещи лекари от гр. Плевен, като специалистите се извозват със служебен транспорт, а тук нашите управляващи го използват за лични нужди.

На фона на всичко това изглеждат смешни, но и показателни последните предизборни популистки пи-ар ходове на кмета Веселинов – щял да закрива сегашното болнично дружество и да създава ново, както и да назначава медицинските работници от закриващото се АГ отделение в общинската администрация. Естествено до изборите, после вече на него няма да му пука ни за гражданите, ни за пациентите, ни за медицинските работници. Всъщност то никога не му е пукало, но демагогски го е прикривал. Виж, за сградата на болницата може и да му пука, тя е ремонтирана, би станала чудесно здравно заведение, но вече за долекуване, защото само за това се отпускат пари по програми на Европейския съюз. А в „усвояването” на европейските пари той е факир!

Та кой свестен лекар би дошъл да работи в съсипани град и община като Попово? Град, в който децата му няма къде да се развиват, няма къде да спортуват дори, близките му няма къде да работят или ако има, то ще е за не повече от 300 лв. Кой доктор би останал в община с масово напускащо население, предимно в млада възраст, община с жители, които нямат здравни осигуровки, нямат средства да се лекуват, нямат пари за лекарства и за потребителска такса дори? Не случайно млад лекар не е постъпвал в болницата от 1995 г. насам.

При това положение как да останат и сегашните лекари-ентусиасти в МБАЛ – Попово. Някои вече работят в Омуртаг и Разград, други, за да вържат двата края – в Опака, трети и четвърти са във Варна и София, щастливи и доволни, задето са избягали навреме.

Очертаващата се алтернатива за пациентите от Попово и Опака е болницата в Търговище. Но представете си родилка или човек с инсулт от Осиково или Люблен, например – до областния град са 70 км, какво ще се случи с тях още по пътя в линейката. Най-страшното е, че липсата на финансиране, на качествено медицинско обслужване, на диагностична апаратура и на кадри вече става причина за загубата на човешки животи, сега в ХХІ век и в страна членка на ЕС. Има ли нещо по-ценно на този свят от човешкия живот? Хората започват да си казват: По-добре да я няма! Авторитетът на поповската болница е сринат, отдавна по-заможните и грамотни жители на района търсят лечение настрани. Намира ли се още някой, който да не е разбрал какви са причините и кой е отговорен?

Ако на кметските избори през есента някой ви каже, че ще спаси болницата, не му вярвайте. Но ако ви говорят, че управлението на Веселинов трябва да бъде сменено, защото се е провалило и че общината се нуждае от промяна, от развитие, от инвестиции и работа за хората, повярвайте. Случи ли се това, бъдеще ще има и за поповската болница.

Гражданско движение „ВИДОВДЕН” – Попово